Khamis, 16 April 2015

Kuih dangai/Berangin


~ Assalammualaikum ~

Dua minggu lps kak nurul berjaya buat kuih dangai atau kuih berangin kata org Sarawak.
 Sebenarnya kuih nie lah yg mudah buat. Sebab teringin dan dah rasa di anak tekak nie tu yg 
kak nurul buat jgk. Lama x makan kuih nie. Kak nurul bakar guna pemanggang ajaib tu,
masukkan dlm acuan tart telur dam msk dlm pemanggang ajaib....
senang je dan jaga je takut bwh dia hangus.... 


Resepinya
 Bahan2nya 2 cawan tepung pulut 
4 cawan kelapa parut/inti 
1/2 cawan gula pasir 

cara2 
Gaulkan tepung dan kelapa,kemudian masukkan gula pasir, Kak nurul x nak manis sgt,
sbb nanti nak bakar nak ltk gula di tghnya dan kemudian tabur balik tepung dan kelapa.
Masak dan kena jaga takut nanti hangus bawahnya.
Dah masak,boleh mkn.......





Tepung dan kelapa dah digaul,ltk gula pasir jgk.

Tada dah masak.......

Buah Pedada dan Serangan Buaya

~ Assalammualaikum ~

Semalam di negeri Sarawak dikejutkan dgn sang bedal telah menyambar mangsanya lagi.
Baru aje di Daerah Samarahan dah menangkap 2 ekor buaya,yg seekornya dipercayai telah
mencederakan seorang nelayan pd 26 Mac lepas,membawa kepada kematian kpd mangsa.
Boleh rujuk sini artikelnya

Bagi kes yg terbaru nie,mangsa dikatakan bersama dua rakannya pergi ke sungai tu utk
memetik buah pedada.Pokok pedada nie byk tumbuh di tepi2 sungai dan buahnya boleh
 dimakan dan rasanya masam2,sedap dibuat cicah sambal kicap atau belacan.
(terliur kak nurul masa nie)
Mangsa dikatakan berenang dan dua rakannya memanjat pokok tersebut,dan terkejut dgn
bila tiba2 mangsa meminta tolong,menurut kwn2nya mereka melihat sang bedal tu
melambung2 mangsa sebanyak 3 kali dalam sungai sblm hilang,dan 2 rakannya tu 
berlari meminta tolong org kampung dan melaporkan kpd polis.
Syukur alhamdulillah mayat telah dijumpai berdekatan situ jgk dan dlm
keadaan yg sempurna.

Inilah rupanya buah pedada yg diorang bertiga  petik tu di tepi sungai....
Jgn pelik dgn nama buah tu,memang dr kecik kak nurul tahu2 nama
buah nie macam nie. Dulu masa kecik2 di kampung sepupu kak nurul 
selalu mkn  dan petik buah nie,
buat jeruk pun sedap.

Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh mangsa tersebut. 


tengok pokok2 pedada tumbuh subur dan banyak di tepi2 sungai  


P/s:kredit gambar dr harian metro dan FB mbiak Sarawak

Jumaat, 10 April 2015

Warkah Ustazah Nor Bahyah Untuk Anaknya Buat Ramai Sebak!


~ Assalammualaikum ~

Salam jumaat penghulu segala hari.

Diam x diam dah kahwin anak Dato' Ustazah Nor Bahyah dan Ustaz Wan Akshah ya...
 Kalau kak Nurul tengok Ustazah Nor Bahyah  tetap menten muda dan cantik,tp
dah anak yg dah kahwin......satu anugerah Allah yg x ternilai dan dia pandai menjaganya.......

Apa yg kak nurul dan ramai di luar sana sebak ialah warkah yg Ustazah Nor Bakyah
tulis buat anak sulungnya yg dah kahwin itu dan beliau kongsikan di FB nya.

Sebagai seorang ibu,sudah pasti Ustazah Nor Bakyah mengharapkan  anak yg disayangi
dan dibesarkan dgn penuh  kasih sayang mampu dijaga baik oleh insan bernama suami.

Mungkin macam ini jugaklah nanti kak nurul bila anak nak kahwin,rasa sebak untuk
melepaskan anak yg kita jaga dari kecil utk dijaga oleh org lain insan yg bernama suami.

#(Jauhnya kak nurul fikir spi ke situ,puteri sulung kak nurul pun baru form 2 lg,...apa
yg penting belajar dulu utk memenuhi ilmu utk bekalan dunia dan akhirat.......) _^^_

Semoga perkahwinan puteri Ustazah Nor Bahyah akan kekal hingga ke jannah....Amin



Screen-Shot-2015-04-09-at-10.47.04-AM (1)









11059340_10153257749199255_6137977814495186268_n


10929978_10153257749104255_5753930166382713383_n


11145116_10153257748759255_1304147291845830668_n

Sumber:Mynewshub

Selasa, 7 April 2015

2 Juta Set Top Box Percuma Bagi Nikmati TV Digital


~ Assalammualaikum ~
Wah ...x lama lg golongan yg berpendapatan rendah dan yg x melanggani stesen tv berbayar di negara kita akan juga dpt menikmati siaran televisyen digital dgn sebanyak 80 saluran,dijangka akan bermula Jun depan......apa2 pun semoga ianya akan percuma
utk selamanya ya............
KUALA LUMPUR – Sejumlah dua juta set “top box” akan dibekalkan secara percuma kepada golongan berpendapatan rendah bagi membolehkan mereka menikmati siaran televisyen (TV) digital apabila ia dilaksanakan kelak, persidangan Dewan Rakyat diberitahu pada Selasa.
Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek berkata set “top box” percuma itu akan diberi kepada mereka yang tersenarai sebagai penerima Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) dan program E-Kasih.
“Bagi tujuan pelaksanaan TV digital ini, kita sedia maklum bahawa siaran digital ini tidak boleh diterima televisyen biasa yang menggunakan sistem analog. Ramai masyarakat luar bandar tidak mempunyai sistem Astro, mereka perlu dibantu.

Salah satu daripada syarat yang dipersetujui dengan pihak pembekal dan pelaksana perkhidmatan adalah menyediakan set ‘top box‘ secara percuma bagi membolehkan golongan ini turut menerima siaran TV digital,” katanya menjawab soalan Datuk Dr Abd Latiff Ahmad (BN-Mersing).
Abd Latiff ingin tahu sama ada kerajaan menyediakan bantuan atau insentif bagi meringankan beban pengguna terutama penduduk miskin luar bandar bagi menikmati siaran TV digital yang akan dilaksanakan tahun ini. – BERNAMA
Sumber:Mynewshub
Lain2 artikel:Mynewshub

Jumaat, 3 April 2015

GST pertama


~ Assalammualaikum ~

Salam jumat penghulu segala hari....
Hari nie dah hari yg ke 3 GST....
Setakat smlm hanya 815 shj aduan dlm 24 jam berbanding dgn nisbah 
rakyat Malaysia seramai 30 juta penduduk.....

40 peratus aduan adalah aduan terhadap kekeliruan GST untuk kad tambah nilai prabayar oleh syarikat telekomunikasi.

Hari ini keputusan kad nilai tambah prabayar itu dikenakan GST,hasil perbincangan kerajaan
dgn syarikat Telco.

Ini plk resit pertama GST kitaorg.....
mkn di kedai mamak.

So slmt menempuh GST kwn2......



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...