Isnin, 7 Disember 2015

Kuih getah /getas


~ Assalammualaikum ~

Hai lamanya x mencoret di sini.
Nak dikatakan bizi sgt xlah jgk.... cuma malas sikit......
.....malas sikit tu,tp dah nak sthn blog x berupdate.........]...hahaha...

Ok just nak share resepi kuih getah....sbb lama dah ada dlm draf sebenarnya....
Baru sekali buat....sedap,anak2 pun suka,cuma kuih nie
manislah sgt.....tu yg xleh buat selalu.......kang kencing manis....xnaklah)))))....


Bahan2nya

Bahan A
2 Cawan tepung pulut
1/2 cawan tepung gandum
1 cawan kelapa parut/ambik putih shj
sedikit garam
air secukupnya

Bahan B
Gula dlm 5 sudu besar
air1/2 cawan



Cara2nya

Campur semua bahan A,masukkan air sedikit2 hingga menjadi doh yg lembut
dan tidak melekat di tangan.

Bentukkan bujur2 dan cucuk2kan dgn garfu sblm digoreng,supaya kuih tidak
mengelembung dan pecah semasa mengoreng.

Siap,ketepikan.

Masukkan bahan B dlm kuali,larutkan gula dlm air,didihkan hingga menjadi sirap,
yg pekat,masukkan kuih getah td hingga bersalut rata dan gula itu menjadi
hablur,buat mcm sira keledek tu....siap.




dah dibentuk,tunggu nak digoreng

dah siap digoreng...ketepikan sbb nak buat sira gulanya

dah siap,tp nie gula dia kurang sikit,tp tu pun dah cukup manis rasanya.



Selamat mencuba.....................

Isnin, 21 September 2015

Niat Puasa Sunat Hari Arafah



~ Assalammualaikum ~

Lamanya x mencoret di sini.....huhuhu....
Hari nie nak share dgn kwn2 niat puasa sunat hari Arafah yg x lama lagi iaitu hari rabu
yg akan dtg. nanti.

Puasa sunat pada hari Arafah atau juga dikenali Hari Wukuf boleh dilakukan oleh umat Islam di
Malaysia pada Rabu 23 September 2015 bersamaan 9 Zulhijjah 1436 Hijrah.

Banyak kelebihan berpuasa sunat pada hari tersebut.




Cara Niat Puasa Hari Arafah

Khamis, 16 April 2015

Kuih dangai/Berangin


~ Assalammualaikum ~

Dua minggu lps kak nurul berjaya buat kuih dangai atau kuih berangin kata org Sarawak.
 Sebenarnya kuih nie lah yg mudah buat. Sebab teringin dan dah rasa di anak tekak nie tu yg 
kak nurul buat jgk. Lama x makan kuih nie. Kak nurul bakar guna pemanggang ajaib tu,
masukkan dlm acuan tart telur dam msk dlm pemanggang ajaib....
senang je dan jaga je takut bwh dia hangus.... 


Resepinya
 Bahan2nya 2 cawan tepung pulut 
4 cawan kelapa parut/inti 
1/2 cawan gula pasir 

cara2 
Gaulkan tepung dan kelapa,kemudian masukkan gula pasir, Kak nurul x nak manis sgt,
sbb nanti nak bakar nak ltk gula di tghnya dan kemudian tabur balik tepung dan kelapa.
Masak dan kena jaga takut nanti hangus bawahnya.
Dah masak,boleh mkn.......





Tepung dan kelapa dah digaul,ltk gula pasir jgk.

Tada dah masak.......

Buah Pedada dan Serangan Buaya

~ Assalammualaikum ~

Semalam di negeri Sarawak dikejutkan dgn sang bedal telah menyambar mangsanya lagi.
Baru aje di Daerah Samarahan dah menangkap 2 ekor buaya,yg seekornya dipercayai telah
mencederakan seorang nelayan pd 26 Mac lepas,membawa kepada kematian kpd mangsa.
Boleh rujuk sini artikelnya

Bagi kes yg terbaru nie,mangsa dikatakan bersama dua rakannya pergi ke sungai tu utk
memetik buah pedada.Pokok pedada nie byk tumbuh di tepi2 sungai dan buahnya boleh
 dimakan dan rasanya masam2,sedap dibuat cicah sambal kicap atau belacan.
(terliur kak nurul masa nie)
Mangsa dikatakan berenang dan dua rakannya memanjat pokok tersebut,dan terkejut dgn
bila tiba2 mangsa meminta tolong,menurut kwn2nya mereka melihat sang bedal tu
melambung2 mangsa sebanyak 3 kali dalam sungai sblm hilang,dan 2 rakannya tu 
berlari meminta tolong org kampung dan melaporkan kpd polis.
Syukur alhamdulillah mayat telah dijumpai berdekatan situ jgk dan dlm
keadaan yg sempurna.

Inilah rupanya buah pedada yg diorang bertiga  petik tu di tepi sungai....
Jgn pelik dgn nama buah tu,memang dr kecik kak nurul tahu2 nama
buah nie macam nie. Dulu masa kecik2 di kampung sepupu kak nurul 
selalu mkn  dan petik buah nie,
buat jeruk pun sedap.

Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh mangsa tersebut. 


tengok pokok2 pedada tumbuh subur dan banyak di tepi2 sungai  


P/s:kredit gambar dr harian metro dan FB mbiak Sarawak

Jumaat, 10 April 2015

Warkah Ustazah Nor Bahyah Untuk Anaknya Buat Ramai Sebak!


~ Assalammualaikum ~

Salam jumaat penghulu segala hari.

Diam x diam dah kahwin anak Dato' Ustazah Nor Bahyah dan Ustaz Wan Akshah ya...
 Kalau kak Nurul tengok Ustazah Nor Bahyah  tetap menten muda dan cantik,tp
dah anak yg dah kahwin......satu anugerah Allah yg x ternilai dan dia pandai menjaganya.......

Apa yg kak nurul dan ramai di luar sana sebak ialah warkah yg Ustazah Nor Bakyah
tulis buat anak sulungnya yg dah kahwin itu dan beliau kongsikan di FB nya.

Sebagai seorang ibu,sudah pasti Ustazah Nor Bakyah mengharapkan  anak yg disayangi
dan dibesarkan dgn penuh  kasih sayang mampu dijaga baik oleh insan bernama suami.

Mungkin macam ini jugaklah nanti kak nurul bila anak nak kahwin,rasa sebak untuk
melepaskan anak yg kita jaga dari kecil utk dijaga oleh org lain insan yg bernama suami.

#(Jauhnya kak nurul fikir spi ke situ,puteri sulung kak nurul pun baru form 2 lg,...apa
yg penting belajar dulu utk memenuhi ilmu utk bekalan dunia dan akhirat.......) _^^_

Semoga perkahwinan puteri Ustazah Nor Bahyah akan kekal hingga ke jannah....Amin



Screen-Shot-2015-04-09-at-10.47.04-AM (1)









11059340_10153257749199255_6137977814495186268_n


10929978_10153257749104255_5753930166382713383_n


11145116_10153257748759255_1304147291845830668_n

Sumber:Mynewshub

Selasa, 7 April 2015

2 Juta Set Top Box Percuma Bagi Nikmati TV Digital


~ Assalammualaikum ~
Wah ...x lama lg golongan yg berpendapatan rendah dan yg x melanggani stesen tv berbayar di negara kita akan juga dpt menikmati siaran televisyen digital dgn sebanyak 80 saluran,dijangka akan bermula Jun depan......apa2 pun semoga ianya akan percuma
utk selamanya ya............
KUALA LUMPUR – Sejumlah dua juta set “top box” akan dibekalkan secara percuma kepada golongan berpendapatan rendah bagi membolehkan mereka menikmati siaran televisyen (TV) digital apabila ia dilaksanakan kelak, persidangan Dewan Rakyat diberitahu pada Selasa.
Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek berkata set “top box” percuma itu akan diberi kepada mereka yang tersenarai sebagai penerima Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) dan program E-Kasih.
“Bagi tujuan pelaksanaan TV digital ini, kita sedia maklum bahawa siaran digital ini tidak boleh diterima televisyen biasa yang menggunakan sistem analog. Ramai masyarakat luar bandar tidak mempunyai sistem Astro, mereka perlu dibantu.

Salah satu daripada syarat yang dipersetujui dengan pihak pembekal dan pelaksana perkhidmatan adalah menyediakan set ‘top box‘ secara percuma bagi membolehkan golongan ini turut menerima siaran TV digital,” katanya menjawab soalan Datuk Dr Abd Latiff Ahmad (BN-Mersing).
Abd Latiff ingin tahu sama ada kerajaan menyediakan bantuan atau insentif bagi meringankan beban pengguna terutama penduduk miskin luar bandar bagi menikmati siaran TV digital yang akan dilaksanakan tahun ini. – BERNAMA
Sumber:Mynewshub
Lain2 artikel:Mynewshub

Jumaat, 3 April 2015

GST pertama


~ Assalammualaikum ~

Salam jumat penghulu segala hari....
Hari nie dah hari yg ke 3 GST....
Setakat smlm hanya 815 shj aduan dlm 24 jam berbanding dgn nisbah 
rakyat Malaysia seramai 30 juta penduduk.....

40 peratus aduan adalah aduan terhadap kekeliruan GST untuk kad tambah nilai prabayar oleh syarikat telekomunikasi.

Hari ini keputusan kad nilai tambah prabayar itu dikenakan GST,hasil perbincangan kerajaan
dgn syarikat Telco.

Ini plk resit pertama GST kitaorg.....
mkn di kedai mamak.

So slmt menempuh GST kwn2......



Rabu, 25 Mac 2015

Tuntut 'Free Postage' dari peniaga Online


~ Assalammualaikum ~

hahaha.......oppsss,x leh ketawakan org.......
nanti org ketawakan kita.......
Sebenarnya nie cerita org berniaga dan membeli online...
Brg yg dibeli secara online akn dpt melalui pos
atau COD.

Bacalah sreenshot nie.....
pasti kwn2 pun ketawa jgk......
Ingatkan kak nurul aje yg buta it nie,tp ada jgk yg diluar sana yea,
tp kita x tahulah adakah ini benar atau org2 buat utk buat lawak ajekan!

Tapi skrg nie berhati2 nak beli online,ada jgk yg mengambil kesempatan
utk menipu..........mereka yg menipu inilah yg akan merosakan dunia
perniagaan shopping online, disebbkan "nila setitik rosak susu sebelanga"

Kwn2 camne plk pengalaman shopping online nie,semua suksess ke?


11081505_10154033132534572_340057988244722051_n (1)

Sumber:Sini

Yuran Tuisyen dan GST



~ Assalammualaikum ~

Belum 1 April  lg kak nurul dah rasa bahang GST.
Sblm hujung bln kak nurul kena bayar yuran tuisyen anak utk
bulan seterusnya.Macam hujung bln nie kena byr yuran utk bln 4 punya.
Jadi bulan 4 kan start GST jadi nak tak nak kena juga byr GST utk
tuisyen anak2 nie.Seorang RM130 jadi klu dua kenalah byr GST
RM15.60......puhhh....)( besar jgk tu..... boleh buat duit mkn anak2 sklh
satu hari,klu beli nasi ayam 3 orglah...........hahaha....

Kak nurul pun x tahu nak buat persediaan GST nie,tgk kwn2
ramai yg dah buat persiapan dgn membeli brg2 sblm 1 april nie...........
Kak nurul xleh nak fikir beli apa dulu,tp lama2 nanti kena beli
jgk brg,cthnya kita dah beli sblm gst lagi....nanti2 pun kena beli lg
nie cthnya brg dapurlah......
kalau brg2 kekal lama x pe.......spt kwn kita tu beli moto,sbb takut naik
beli bila GST nanti.........

Nak x nak terimalah dgn redha GST nie.......




nie yuran tuisyen,klu x silap kat Miri kot berdasarkan no telefon tu.......


chop2 yg comel


~ Assalammualaikum ~

Alahai comelnya chop2 cikgu nie utk ditanda kat buku latihan murid2.
Tentu seronok murid2 bila tgk chop comel2 nie di buku latihan diorg.
Budak2 kan suka klu kartun2 nie....
Sekarang nie mcm2 ada dan sungguh kreatif....

1604451_10152937161239998_7964766694177654012_n (1)
Sumber:Sini

Khamis, 19 Mac 2015

Mas Kahwin kena GST?

~ Assalammualaikum ~

Dalam kesibukan kerajaan nak melaksanakan  GST di negara kita,tentu ada yg blm
kahwin tu,tertanya2 adakah mas kahwin dikenakan GST jugak..............
Berita gembira bg yg blm kahwin tu mas kahwin tidak dikenakan GST,
masih kekal mcm lama........
Oklah tu,lps nie yg  nak kahwin tu xdelah fikir sgt pasal GST tu.......





SHAH ALAM -  Lebih kurang dua minggu lagi pelaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) akan dilaksanakan di negara ini, cakap-cakap mengenainya menjadi bualan kerana ramai yang tidak pasti mengenai pelaksanaannya.

Ada yang kata menguntungkan dan ada yang kata sebaliknya.

Kegusaran itu menyebabkan ramai yang tidak ‘duduk diam’, tambah-tambah bila disentuh mengenai pelaksanaan GST dalam bab perkahwinan.

Bagi yang bujang sudah semestinya ‘mulai pening’ kepala kerana mula  fikirkan mengenai bajet perkahwinan selepas GST dilaksanakan.

Namun ada berita gembira buat  mereka yang hendak berkahwin selepas GST dilaksanakan ini kerana GST tidak dikenakan terhadap bayaran mas kahwin.

Penolong Pengarah Unit Komunikasi Korporat Jabatan Agama  Islam Selangor, Nurhamizah Othman berkata, harga Mas Kahwin kekal sepertimana yang termaktub dalam Undang-undang keluarga Islam di bawah kuasa Sultan.

“Di Selangor kita sudah putuskan pada 12 Mei 2009, iaitu sebanyak RM300 kadar mas kahwin bagi anak dara dan janda tanpa had maksimun.

“Ia kekal, GST tidak dikenakan,” katanya. Katanya lagi, anak muda yang hendak berkahwin tidak perlu gusar mengenai perkara tersebut.

"Tiada kenaikan, ia kekal sepertimana yang termaktub," katanya. GST akan dilaksanakan pada 1 April 2015 ini, 

sebanyak 160 buah negara telah melaksanakannya.


Sumber:Sinar Harian

Rabu, 18 Mac 2015

sama2lah kita honggak


~ Assalammualaikum ~


Pagi td tgh kak nurul sibuk di dapur,si Izzyan sibuk jgk suruh
kak nurul cabut gigi depan dia sblh yg dah ronggak tu.......

Gigi dpn iyan ronggak sejak bulan lalu.....gigi dia dah goyang,tp
blm nampak lg klr gigi kekal kat situ.

Gigi bwh dia tu memang dah tercabut sbb dah ada gigi kekal klr.

Iyan suruh kak nurul cabut gigi  dia tu pg td sbb gigi yg sblh
dah ronggak tu dulu kak nurul jentik pakai jari....

sbb pg td kak nurul sibuk so kak nurul suruh dia hari nie goyangkan
gigi tu guna lidah dulu,nanti senang mama dia nak cabut.....

tapi yg sebenarnya pg td x sempat........huhuhu......

Diorg cuti sklh nie duduk rmh je,si najmi tiga hr nie ada kelas
tambahan di sklh.........

Bila gigi dah ronggak,sibuklah ckp ngan sepupu di kat Kajang tu.....
Tp sepupu yg Kajang tu pun sama,dah tanggal jgk gigi dpn
jadi,

Sama2lah kita Honggak.......hehehe....






sepupu iyan yg dah ronggak dulu..........

Mudahnya dgn Konstar Master Chopper


~ Assalammualaikum ~

Nampaknya hubby kak nurul skrg dah suka2 sgt rancangan Go Shop di astro....
Setakat nie dia dah beli Al-Quran digital tu dgn chopper di bwh.
Tiap tgk brg yg diorg promote tu,mesti tanya ngan kak nurul,nak beli x?
Klu kak nurul memang le nak beli semua tu....
Tapi fulus dia fulus kak nurul jgk....
Banyak lg brg lain yg lebih penting utk diutamakan!!

Hari tu dia beli Konstar Master Chopper Set,order 2 sekali sbb MIL
nak juga.....bolehlah mencepat utk kita memotong bawang dan sebagainya.

Dpt2,terus try buat nasi goreng udang kering,....

Smlm kak nurul buat sandwich......cptnya potong bwg dan cili,
klu x mesti dah meleleh air mata sambil potong bwg dan cili,
halusnya blm tentu lg....

So memudahkan kerja anda........

Kwn2  mesti jugak ada yg dah beli online di Go Shop ini.....
Sapa yg dah beli Steam Q Iron?
best, mudah dan cepat x bila guna?





potong bwg besar dan merah ngan cili utk buat inti sanwich

dah tu gaul ngan isi tuna dan mayonis,siap....tp gambar sanwich malas nak ambil

Isnin, 16 Mac 2015

Awas anda beli milo tiruan


~ Assalammualaikum ~

Nasib baik skrg nie kak nurul dah tukar milo kpd oligo....
Sejak nestle salah satu produk yg dikatakan menyumbang kpd negara
israel.....tu yg kak nurul tukar kpd jenama oligo.....
anak2 pun suka oligo nie....

Dlm sehari dua nie timbul issue ada milo tiruan di pasaran.....
kak nurul x tahu ada kesan kesihatan x klu kita minum milo tiruan tu....
Tapi kena hati2lah sbb kita yg membeli mengharapkan yg ori dan 
disahkan slmt utk di mkn.....

Utk melihat atau mengesan milo ori atau x tgk packagingnya....
 refer sini....

Hasil affiliate pertamaku


~ Assalammualaikum ~

Minggu lps kak nurul dpt email mengatakan komisen hasil drpd affiliate/iklan 
dah msk dlm akaun kak nurul. Syukur alhamdulillah wlpn x byk RM11.52 shj,
tapi ini hasil affiate kak nurul yg pertama slps ada blog ini.
Hasil dari nuffnang plk blm cukup lg nak draw.....
Kak nurul ltk affiliate Sweet Muslimah di blog hasil drpd perkongsian
Ujie di blog dia tempohari,terima kasih Ujie....

Yg bestnya Sweet Muslimah nie dia terus msk dlm akaun dgn syarat
bayaran minima RM10 setiap 7 hb.

Bagi kwn2 yg blm mencuba nasib affiliate Sweet Muslimah nie bolehlah
guna link ini.

Oh ya,terima kasih pd yg membeli melalui link kak nurul.





Khamis, 12 Mac 2015

Draw duit pun kena GST

~ Assalammualaikum ~

x lama lgi GST nak start.....fuhhh harga brg2 lagilah melambung naik,
rasanya sikit je klu ada yg turun....

Sejak GST nak start nie kak nurul prasan jgk bila draw duit di ATM CIMB,
slip transactionnya ada menyatakan pasal GST.
Tp kak nurul x baca pun....

Hari nie di paper,....betul ke setiap kali klr duit kena 6% caj??
klu camni habislah duit kita dlm tu kena utk byr caj aje.....

Sebenarnya pihak bank mengenakan 6% caj bila kita klrkan duit dr
mana2 ATM lain selain dr CIMB nie....
Sblm nie kan klu kita klr dr  ATM lain dikenakan RM1 jd slps
GST kena lg 0.6sen so....RM1.06 lah kita caj klu klr dr ATM lain....

Oleh itu fikir dulu klu nak klr duit dr ATM lain.....klu dah terdesak sgt
bolehlah klrkan dr ATM lain,tp kak nurul fikir skrg nie mesin ATM
ada di mana2.........









Sumber: Sini

Jumaat, 6 Mac 2015

resepi seri muka

~ Assalammualaikum ~

Jom merajinkan diri buat kuih seri muka.....
Kak nurul setakat nie dah 2 kali buat.
First buat mkn2 sendiri je dan second buat utk bawa sklh anak
ada pot luck.....
Resepi kak nurul ambik dr blog SINI
Tq pd tuan blog tersebut.

'SAYA BUDAK BARU BELAJAR' ya.....
Jadi memang x cantiklah hasilnya.





second kak nurul buat,ini yg kak nurul bawa sklh

buat sekali waktu buat utk bawa sklh,loyang nie kak nurul buat utk mkn2 kat rumah.

kak nurul pki pulut nie,beli kat pekan rabu nie,waktu ikut rombongan cik kiah


Bahan2 Lapisan Bawah:-
  • 500 gm beras pulut
  • 300 ml santan pekat
  • 300 ml air
  • 2 tsp garam halus
Cara2nya:-
  1. Rendam pulut sekurang2nya 4 jam.
  2. Basuh bersih & toskan. Masukkan pulut bersama santan, air dan sedikit garam ke dlm loyang yg beralas plastik. Sebelum masukkan pulut, pastikan di sapu sedikit minyak keliling loyang.
  3. Kukus dengan semua bahan diatas selama 30 minit.
  4. Apabila pulut masak, gaul hingga sebati.Tekan2kan dalam loyang 10x10x2".
Bahan2 Lapisan Atas:-

Bahan A
  • 250 gm gula castor
  • 100 gm tepung kastard
  • 400 ml santan pekat
  • 400 ml air
  • 20 gm daun pandan- diblender dengan air diatas.-tapis ketepikan
Bahan B
  • 4 biji telur
  • 1/2 tsp garam halus
  • 1/4 tsp pandan essence
  • pewarna hijau- secukupnya
Cara2nya:-
  1. Satukan bahan2 A kacau rata & masukkan bahan2 B kacau hingga sebati.
  2.  Tapis kedalam periuk & masak. Kacau hingga naik wap. sekejap aje.
  3. Tuang keatas lapisan bawah & kukus selama 30 minit



ini first kak nurul buat....


lembik sikit atasnya,mungkin kak nurul blender....kali kedua buat kak nurul pukul guna whisk je....

dah masak tp lembik sikit

Selasa, 3 Mac 2015

Selamat Hari Lahir Kakak


~ Assalammualaikum ~


Hari ni 3 Mac hari lahir kakak yg ke 14 tahun.

Slmt hari lahir kakak!

Semoga panjang umur,murah rezeki dan kesihatan yg baik
berpanjangan,jadi anak yg solehah dan berjaya dunia akhirat,Amin.



Hasil carian imej untuk imej selamat hari lahir

Jumaat, 27 Februari 2015

ubat expired


~ Assalammualaikum ~

Salam jumaat buat kwn2 semua...

Ada x kwn2 yg bersemangat membeli supplement tapi bila nak mengamalkannya
hanya hangat2 tahi ayam?!! hahahaha.....mungkin adakan..T__T.....

Samalah ngan kak nurul.........dgr org atau kwn ambik nie,nak ambik jgk....
mengikut........eheheh bukan mengikut tp nak mencuba!
Tapi sayangnya x konsisten,....huhuhu......
itu yg byk supplement expired  x hbs mkn.
Salah satunya vitamin B-complex nie....
dah satu lg kat rumah alfafa expired bln 2 nie.

Susahkan nak konsisten....

Tapi ada satu blog kak nurul baca supplement Shaklee nie yg dah expired
boleh lg dimkn,tp khasiatnya xlah sama spt blm expired.....



Jadi adakah selamat untuk makan vitamin tamat tempoh? 

Jawapannya cukup mudah!
SELAMAT tapi anda tidak akan mendapat manfaat maximum dariapda penyerapan vitamin tersebut seperti mula-mula anda beli. Dan untuk pengetahuan, FDA tidak meletakkan syarat kepada makanan tambahan untuk mempunyai tarikh luput, tetapi syarikat-syarikat vitamin yang paling terkenal seperti Shaklee akan cuba untuk menentukan bila makanan tambahan akn kehilangan keberkesanannya.

Secara umumnya, tarikh luput menunjukkan tarikh akhir tahap tertinggi vitamin tersebut memberikan kesan maximum. Kita ambil vitamin untuk mendapatkan beberapa manfaat kesihatan pd badan kita. Tapi kalau makan vitamin yang dah separa berkesan, ianya merugikan juga. Yg terbaik adalah buang dan beli baru

Adakah terdapat kesan buruk kalau makan vitamin tamat tempoh?
Seperti yg diberitahu, ianya selamat untuk dimakan. Bermakna vitamin tersebut tidak akan bertukar menjadi racun atau toksik yang membahayakan kesihatan seperti mana kita makan makanan yg tamat tempoh. Tetapi seperti yang dinyatakan, vitamin akan kehilangan potensi mereka. Tiada sebarang kes yang telah didokumenkan penyakit atau kematian dari vitamin tamat tempoh, tetapi seeloknya hindarkan makan vitamin yg telah berubah bau dan warna.

Bagaimana cara melanjutkan tempoh vitamin?
Menurut laporan dari Purdue University News Service, dapur bukanlah tempat terbaik untuk menyimpan vitamin. Kawasan ini boleh menjadi kawasan yg terlalu panas. Simpan vitamin yang anda ambil setiap hari dalam peti sejuk juga bukan idea yang baik kerana aktiviti membuka dan menutup penutup membolehkan pemeluwapanterbentuk dalam botol. Sebanrnya cara terbaik adalah simpan di ruang simpanan yang gelap, seperti almari di mana anda menyimpan linen, tuala dan pakaian.

Kesimpulannya, vitamin biasanya mempunyai tarikh tempoh lebih dari 2thn melainkan makanan tambahan yg berbentuk serbuk, lebih cepat tarikh luputnya. Untuk mengelakkan anda dari terlebih tarikh luput, makan secara konsisten start dr awal lagi. Lagi lama dihabiskan akibat dari culas makan, lg kurang keberkesanan vitamin kerana vitamin semakin menghampiri tarikh tamat tempoh. 

Sumber: SINI


Vitamin B-Complex x habis mkn.......terpaksa di letgo...
letgo kat opis,x berani letgo kat rumah,nanti hubby jumpa.....hahaha......

Expired thn yg lalu dah....

Khamis, 26 Februari 2015

Satus Non-Glitterati


~ Assalammualaikum ~

Hampir seminggu x bukak ac nuffnang,rupa2nya status kak nurul Non-Glitterati...
Bila jd Non-Glitterati pun kak nurul x tahu.
Jadi htrlah ticket ke nuffnang,tanya kenapa....

Pagi kak nurul htr tiket dan mlmnya baru diorg reply.
Nak tahu kenapa???
Bacalah sendiri jwpnnya,hehehe!!



Setahu kak nurul blog akak xdelah iklan pesaing nuffnang nie.....
dan apa yg kak nurul faham apa yg dijwbnya di atas ialah
blog kak nurul status aktif tp bila crawlers detect blog kak nurul nie ada
masa xde pengunjung.....jadi status aktif tu x relevan dan blog kak nurul
dianggap spam....itulah dpt status Non-Glitterati....
Tp hari nie dah blk ke status Glitterati.....
So pengajarannya kena update blog tu wlupun satu entri satu hari
dan aktifkan blk BW tu.....

*Nampak sgtkan entry2 yg sblm nie xde org cari dan baca.....sedeynya

Isnin, 23 Februari 2015

Proton ambil berat isu Exora terbakar


~ Assalammualaikum ~

Minggu lps kecoh kes kereta Exora yg terbakar di Lebuhraya Pantai Timur Fasa 2(LPT2),
menjadi viral di laman sosial dan dikatakan berpunca dari tangki minyak yg diisi penuh sgt
spi xde ruang dlm tangki minyak itu utk melepaskan udara............
Takut jgk bila baca,sbb selalu jgk kak nurul dan hubby isi minyak full tank.
Tapi  minggu lps pihak  Proton Holdings Bhd(Proton) jgk telah berkata akan menyiasat
secara terperinci puncanya,dan tunggulah kita apa sbb yg sebenarnya..........



KUALA LUMPUR - Proton Holdings Bhd (Proton) memandang berat pengedaran gambar-gambar sebuah Proton Exora di media sosial yang terbakar di susur keluar Cheneh, Lebuhraya Pantai Timur Fasa 2 (LPT2) pada 17 Februari lepas.
   
"Kenyataan di media sosial mendakwa bahawa kebakaran Exora tersebut adalah berpunca daripada peningkatan suhu akibat terlebih isi bahan api, manakala ada yang menghebahkan bahawa kemalangan tersebut disebabkan tangki minyak yang bocor," katanya dalam satu kenyataan hari ini.
   
Proton sedang melakukan siasatan terperinci dan telah menghubungi pemilik kenderaan itu untuk memastikan kesejahteraan beliau dan keluarganya serta bagi mendapatkan maklumat penuh mengenai kejadian tersebut.
   
"Kami sedang mengambil langkah-langkah yang perlu dan meminta orang ramai supaya tidak membuat sebarang spekulasi," katanya.
   
Pembuat kereta nasional itu memberitahu, ia tidak berkompromi dengan mana-mana isu kualiti yang akan menyebabkan enjin atau keretanya mengalami masalah.
   
Proton Exora merupakan Kenderaan Pelbagai Guna (MPV) pertama negara, dengan lebih daripada 140,000 unit terjual di seluruh dunia. - Bernama


Proton ambil berat isu Exora terbakar


Sumber:Sinar Harian

Panas ekstrem melanda negara, boleh bawa maut


~ Assalammualaikum ~

Minggu nie Malaysia dijangka mengalami musim panas.
Hari nie pagi2 msk opis dah panas........)*  panas sbb ekon x on lg...
biasanya msk opis dah sejuk.........hahaha >< >< ><........  ingatkan sbb fenomena nie!
Syukur alhamdulillah dlm kul 11 nie dah rasa sejuk cam biasa.
Semoga ada turun hujan dlm minggu nie utk sejukkan sikit.

KUALA LUMPUR 21 Feb. – Musim panas ekstrem yang dijangka melanda negara minggu depan boleh memberi tekanan fizikal kepada tubuh badan dan kesihatan manusia termasuk menyebabkan kematian seperti strok haba.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr. Noor Hisham Abdullah berkata, orang ramai harus mengambil langkah berjaga-jaga kerana cuaca kering dan berpanjangan bukan sahaja memberi kesan kepada ekosistem dan kawasan pertanian, tetapi membahayakan kesihatan.

“Perubahan iklim ini akan menjejaskan sumber bekalan air yang selamat lalu meningkatkan kes-kes bawaan air dan makanan serta cirit-birit. Penyakit berkaitan sistem pernafasan dan kardiovaskular juga meningkat.

“Kes penyakit denggi pula akan meningkat kerana masyarakat menyimpan air di dalam bekas simpanan yang tidak ditutup malah cuaca panas juga merangsang pembiakan nyamuk dan replikasi virus dalam nyamuk,” katanya kepada Mingguan Malaysia di sini hari ini.

Beliau mengulas laporan tentang negara ini dijangka bakal berdepan cuaca panas melampau bermula minggu depan sehingga awal April ini berikutan fenomena Ekuinoks yang menyebabkan matahari berada tepat di atas garisan khatulistiwa.

Tambah Dr. Noor Hisham, semua orang berisiko menjadi mangsa cuaca panas tetapi terdapat kumpulan yang lebih cenderung terkesan akibat perubahan iklim tersebut.

“Mereka yang terbabit dengan kegiatan aktiviti fizikal di luar seperti buruh, peladang, ahli sukan, tentera, polis dan lain-lain lebih berisiko kerana mereka terdedah kepada cuaca panas.

“Orang dewasa berusia 40 tahun ke atas mempunyai risiko 10 kali ganda berbanding mereka yang lebih muda. Kanak-kanak berusia lima tahun, penghidap penyakit sistem pernafasan, darah tinggi, jantung, kencing manis dan kelenjar tiroid juga antara kumpulan yang berisiko tinggi,” katanya.

Sementara itu, pakar kesihatan Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM), Prof. Dr. Jegan Thanabalan berkata, cuaca panas melampau juga boleh menyebabkan strok haba yang boleh membawa maut khususnya kepada kanak-kanak dan orang tua.

“Masalah kekurangan air dalam badan adalah yang paling bahaya semasa cuaca kering dan panas kerana perubahan kandungan garam galian dalam badan boleh menyebabkan strok haba berlaku.

“Minum banyak air suam, air isotonik dan hadkan aktiviti luar yang terdedah kepada cuaca panas terik,” katanya.


Sumber: Utusan Malaysia

Khamis, 19 Februari 2015

Jom Sarapan Bersama


~ Assalammualaikum ~

Jom kita beraerobik slps tu barulah bersarapan.......
Sebenarnya nie adalah program sklh anak2 kak nurul.
Program nie klu x silap buat bln 1 hari tu.
Ok jgklah sklh buat program nie,
sambil2 bersarapan tu ada berbincangan ,soal jawb ibu bapa dgn 
pihak sekolah.
Tentang makanan plk, buat pot luck.
Ada mcm2 makanan yg parent bawa.
Kak nurul bawa kuih seri muka, buat sendiri mlm tu.








Kuih seri muka nie kak nurul bawa sklh

yg nie plk tinggal utk org di rumah mkn




P/s: Hari nie CNY....




Rabu, 18 Februari 2015

Kelab Pengasuh Putrajaya


~ Assalammualaikum ~

Di sini kak nurul nak kongsi Kelab Pengasuh Putrajaya.
Dgn adanya kelab Pengasuh nie di FB  akan memberi byk manfaat kpd
ibu bapa yg nak mencari pengasuh anak2 mereka espp mereka yg duduk 
Putrajaya.

Masih kak nurul ingat lagi mula2 dtg kat Putrajaya nie susahnya nak cari
pengasuh,sampaikan si Izzat kak nurul tinggalkan dgn MIL di Melaka
utk dibela.

Skrg semuanya ada di hujung jari.......
Zaman it katakan.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...