Jumaat, 28 Disember 2012

Byknya nak pakai $$$....

~ Assalamualaikum ~

Sekejap je rasanya masa berlalukan! Minggu dpn dah nak bukak sklh blk.
Kak Nurul baru minggu lps pegi beli baju2 sklh anak.
Dikesempatan cuti krismas tu kak Nurul blk Melaka beli baju di Beloon,beg dan 
kasut anak2.Rasanya thn nielah dlm sejarah boleh shopping baju dan 
peralatan sklh anak2 dlm satu hari je.Klu x thn lps satu hari beli baju,
hari lain plk beli yg lain2 tu. Thn nie beli baju anak lelaki 2 org dah 
berabis dekat RM500..... aduii duit mengalir bagaikan air je hujung2 thn nie
,blm lg kasut, beg dan stationery.

Baju si kakak plk kak Nurul dah beli awal2 kain ela dan upah jahit je.
Bykkan pakai duit bila nak bukak sklh nie,....,camne yea klu org
yg ramai anak tu,tabik springlah kak Nurul dgn diorg tu yg pandai uruskan
budget segala. 
Tghri tadi daftar sklh tadika Izzyan plk,nasib baiklah 
tadika dia nie boleh byr dua kali pendaftaran,kurang sikit beban,huhuhu....

Camne preparation kwn2 buat anak2 sklh sessi 2013,dah ready semua ke?




Isnin, 24 Disember 2012

Merry Christmas

~ Assalamaualikum ~


Merry Christmas and happy new year
buat kwn2 yg menyambutnya esp.kwn2 
sklh dulu.

Christmas Surprise! Stock Photo - 2153949



Khamis, 20 Disember 2012

Ada apa pada Nama

~ Assalamualaikum ~

Bersiaran lagi di pagi khamis di dlm blog suam2 kuku kak Nurul nie.Ada apa pada nama?tajuk entry kak Nurul  hari nie.Pasti semua tahukan apa itu nama,nama ialah panggilan utk si polan2kan.Ibu bapa wajib memberi nama anaknya dgn nama yg baik2 maksudnya dlm Islam.Ada kadang2 org tu berbulan2 nak fikir taruk nama anakkan,yelah dlm kandungan lg dah fikir apa namanya nanti.

Macam kak Nurul disebabkan nama yg diberi arwah bapa xde maksud apa2 dlm Islam,(dulu ada juga tanya ngan ustaz waktu sklh menengah maksud nama kak Nurul asal dia kata nama buah yg dlm Syurga iaitu buah tin) jadi kak Nurul tambahlah lg nama "Nurul Nadhirah" bersama nama asal kak Nurul.Orang yg berkeras nak kak Nurul tambah nama nie sapa lg klu bukan hubby kak Nurul skrg,sebab dia ada kenalan kat Jabatan Agama Islam jadi dia mintalah sokongan bertulis nak dikepilkan bersama borang permohonan ke Jabatan Pendaftaran Negara. Kadang2 ada ramai juga yg bertanya ngan kak Nurul nie convert ke sbb tgk nama tu ada @. .........hehehe sendiri mau jwb.

Sebab itulah bila di zaman sklh2 dulu kak Nurul dikenali dgn nama asal tu dan bila dah di dunia pekerjaan nama plk dah bertukar yg lain......huhuhu.....Bila jejak kwn2 lama zaman persekolahan dulu dlm facebook semuanya dah x kenal sbb kak Nurul guna nama tambahan nie,dan juga gambar dlm profil pun dah berubah ye le dulu slim menawan skrg dah chubby u. 

So ada byk nama, ada nama salah satunya nama blogger.Nama blogger kak Nurul 'Nazayiena'.......bunyi xlah  menarikkan mcm nak sebut nama nazaria ajekan,nama keta tu......bukan disbbkan kak Nurul dan hubby ada keta nazaria sbb tu pki nama tu,bukannnnn,tapi itu adalah nama hasil sambungan sikit2 dr nama kak Nurul dan hubby.Idea nak sambung nama tu dtg bila zaman bercintan cintun.Kak Nurul cuba juga cari maksud nama nazayiena ini dlm Islam tp x jumpalah plk,harap maksudnya cantikkan........boleh ke gitu.Banyak juga nama2 blogger yg unikkan,ada juga yg pki nama sebenarnya je,dlm dan luar maya dikenali dgn nama yg sama atau sebaliknya. Hai dah pjg jugak entry pasal nama niekan, kak Nurul biasanya jarang buat entry pjg2 nie.oklah stop dulu.....bye,mood x sabar esok nak bawa family pegi Gambang Resort join family day opis hubby.

Rabu, 19 Disember 2012

Wordless Wednesday

~ Assalamualaikum ~



*  x lama lg dah nak tinggalkan nenek

* thn dpn dah start sklh sini

* start 2 thn lbh tinggal ngan neneknya

* cucu neneklah nie..... MOHD NAZIM IZZAT

Selasa, 18 Disember 2012

Kentang Bakar

~ Assalamualaikum ~

Entahlah kenapa akhir2 nie rasa malas sgt2 nak update blog.
Sebenarnya byk cite yg kak Nurul nak share di sini spt
dua hero tu yg dah bersunat berapa minggu lps.
Tapi kemalasan mengatasi segalanya jadi kak Nurul
just share resepi kentang bakar yang kak Nurul selalu buat jgk.

Bahan2nya
Kentang (6-7 biji kentang besar)
Thickened cream (kak Nurul guna jenama Pauls) guna 1 kotak 
cheese (kak Nurul pki slice cheese je)
serbuk Pasti sedap Knorr

Cara2nya
Kentang dikupas,potong dan rebus hingga empuk
Setelah empuk toskan air kemudian susun dlm bekas yg
boleh dimasukkan dlm oven.Pastikan air rebusan dah betul ditoskan
sbb klu bercampur air nanti kentang bakar nie x sedap.
Masukkan serbuk Pasti sedap knorr ke dlm Thicked cream ,
Kacau supaya serbuk tu x berketul.
Selepas dah sebati tuangkan  cream tu dlm kentang yg
dah disusun tadi. Setelah itu taburkan cheese di atasnya
atau klu kak Nurul susun slice cheese di atasnya.
Bakar lebih kurang 20-25 minit dgn suhu 180 darjah celsius
dlm oven yg telah dipanaskan dahulu.
~ Selamat mencuba ~



Jumaat, 14 Disember 2012

Happy Belated Birthday IZZYAN

~ Assalamualaikum ~

Salam jumaat buat semua rakan2 blogger.
Tanggal 1 Disember lepas ialah tarikh lahir Izzyan.
Dah genap 4 thn anak mama nie dan klu nak dpt
adik baru memanglah sesuai yg amat sgt jarak waktu itu.
Tapi kak Nurul rasa belum bersedia lg wlpn ada niat
di hati nak tambah lg seorang  bunga hati kak Nurul 
ngan hubby. Umur dah semakin meningkat dan byk perkara
yg nak fikir nie klu nak ada bb baru,kena bersedia dr semua
aspekkan........ dah mula melalut wlpn sebenarnya entry pasal 
birthday Iyan.

Sempena birthday Iyan Kak Nurul buat kek Bluberry cheese buat dia.
Dahlah resepi yg kak Nurul dulu pernah  buat tu hilang, terpaksalah 
google cari resepi baru pilih2 yg mana rasanya mudah dibuat dan sedap.
Jadi kak Nurul ada jumpa 2 versi kek bluberry cheese
nie ada yg baked dan bon baked. Kak Nurul buat yg baked utk birthday
Iyan dan non baked tu kek utk sempena org yg nak bersunat.

"Selamat Hari Lahir yang Ke-4 buat Iyan
Semoga jadi anak yang solehah dan anak yg baik.
Semoga kesihatan yg baik sentiasa.......Amin."





Nak potong terus kek nie dah xnak tunggu esok,jadi mkn kek ajelah yea.

Semua ada kecuali family acik

Alang dukung dia sempena umurnya genap 4 thn.......

Kek Blueberry Cheese

Khamis, 13 Disember 2012

Lasagnaku.....

~ Assalamualikum ~

Lambat sikit bersiaran hari nie.Berapa minggu lps kak Nurul ada
cuba buat lasagna utk pertama kalinya.Org lain dah x terkira byknya
dah masak lasagna niekan!. Syukur alhamdulillah buat first time jadi juga.
Ok kak Nurul nak post resepinya di sini sbg rujukan kak Nurul klu
kemudian2 nak buat lg nanti. Sebenarnya kak Nurul refer juga dr blog2.


Bahan2nya

Untuk Inti
1.   1 labu bawang besar holand 
2.   6-7 ulas bawang putih
3.   1 Botol sos prego berat 14oz tu

4.   1 tin cendawan potong dadu
5.   400 gram daging cincang(kak Nurul guna daging ramly yg packet 400gm)
6.   Serbuk black paper dan oregano
7.   sos cili  2 sudu besar 
8.    garam secukup rasa

Cara2
Tumiskan bawang hingga naik bau,satu lg kak Nurul nak derhaka sikit  kak nurul masukkan sikit cili giling nak kasi pedas sikit.Slps tu masukkan daging hingga dah empuk sikit.Barulah masuk sos prego,kemudian serbuk oregano dan cendawan. Kemudian masukkan sos cili,garam dan last serbuk blackpaper.
Masak sehingga masak....pelik je ayat tu ya...p


Slps tu masak pula sos putihnya

Bahan2
1.    2 susu besar butter
2.   2 keping keju cheesedale
3.   600 ml susu full krim/fresh milk pun boleh
4.    3-4 sudu besar tepung gamdum
5.   Garam secukup rasa

cara2
Cairkan butter,masukkan tepung gandum dan kacau sebati kemudian masukkan susu cair dan kacau supaya x berketul,gunakan api kecik.Lps tu masukkan garam,dah siap.

Untuk kulit lasagna kak Nurul beli jenama san remo.Kak Nurul cuba celur 
tp rasanya masih   keras lg x lembut pun jadi kak Nurul rebuslah hingga 
ianya lembut.Pelik juga byk juga resepi yg kak Nurul jumpa ada stghnya diorg
 terus pki je kulit lasagna tu x,x keras ke? Dah masak inti,sos putih dan kulit
 lasagna  dah lembut jadi kita melapislah plk. Susun kulit lasagna 
dlm loyang kemudian  masukkan inti lps tu tuangkan dgn sos putihnya. 
Kemudian taburkan dgn cheese  mozarella dan Parmesan.Ulangi proses
 itu hingga habis. Bakar dlm oven  dlm 180 darjah celsius 
selama 30-40 minit.Pastikan panas dulu oven tu ya.
Tadaaa dah masak.....



Hubby complain rasa masin sikit tp pd tekak kak Nurul ok je kemasinannya.
Mungkin cheese dah masin ditambah lg garam dlm sos putih tu kot yg 
menybbkan rasa masin........x nak ngaku msk terlebih garam,huhuhu....


Rabu, 12 Disember 2012

12.12.12

~ Assalamualaikum ~


Tarikh yang cantik hari nie,121212

Tgk kebanyakkan blogger buat entry sempena tarikh nie

Kak Nurul pun x nak ketinggalan wlpn dah seminggu blog x berupdate,huhuhu.....

Tahniah kpd semua ibu2 yang melahirkan bb pd tarikh nie

Mungkin juga ada yg kahwin pd hari nie wlpn hari bekerja

Tahniah juga pada adik ipar kak Nurul yang selamat

melahirkan bb girl 4/12 tempohari wlpn duedate sepatutnya minggu nie

Dah dapat sepasang


Suka ya Rayyan dah ada geng....

Rabu, 5 Disember 2012

Worldless Wednesday

~ Assalamualaikum ~




*  Dah namanya anak perempuan mesti nak bersolek bagaikan.

*Ambik make-up mama pakai sendiri.....huhuhu





P/s:Kak Nurul cuti seminggu nie sbb dua hero bersunat,planning nak blk S'wak pun postponed dulu.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...