Jumaat, 28 September 2012

Kek Belacan


Assalamualaikum.......

Salam Jumaat penghulu segala hari ya kwn2.
Hari nie Kak Nurul nak share  resepi kek yg sempat kak Nurul buat raya lepas.
Ada dua jenis kek kak Nurul sempat buat,satu kek belacan dan satu lg
 kek lapis Horlick. Hari nie share kek belacan dululah ya.
Nama je kek nie belacan tp xde le bahan2nya
dr belacan yg kita buat sambal tu.Cuba tgk struktur kek tu padatkan 
macam belacan  dr Bintulu atau belacan dr negeri S'wak.
Sbb kak Nurul ckp camtu setakat nie kak Nurul tgk
Belacan di Semenanjung nie terutama di Melaka x samakan dgn belacan
 S'wak rupanya. Senang je buat kek nie sbb ianya dikukus.

Bahan2

1)   16 oz mentega
2)   10 biji telur
3)   1 pek kecik horlick
4)   1 tin susu pekat manis (kecil)
5)   1 tin kaya(kecil)
6)   1 tin nestle cream
7)   2 1/2 gelas tepung gandum
8)   2 gelas gula halus
9)   Browning sugar secukupnya
10) 1/2 sudu teh ovellete dan vanila
11) 1 susu besar serbuk koko

Cara2nya

1.)   Pukul gula halus dam mentega hingga gebu.
2.)   Masukkan telur satu persatu dan pukul lg hingga sekata
3.)   Masukkan esen vanilla,ovellete,susu pekat manis,seri kaya dan nestle cream,pukul sebati
4.)   Selepas itu masukkan horlick dan serbuk koko dan gaul sebati
5.)   Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit(sudah diayak)
6.)   Selepas itu masukkan browning sugar dan gaul hingga sebati.
7.)   Sudah siap dan adunan boleh masukkan ke dlm loyang yg telah disapu mentega.
8.)   Kukus ke dlm air kukusan yg telah kita didihkan awal sblm tu selama 4 jam.

~ Selamat mencuba~

Kek belacan 

Khamis, 27 September 2012

Tahniah kawanku........

Assalamualaikum.......

Minggu lps dpt tahu yg BF kak Nurul masa sklh menengah dah bersalin dpt anak twin.Bukan main sukanya  dia.Yea le anak yg sulung dah thn empat sklh, sekali beranak dpt tambah 2 sekaligus.BB dia twin x seiras.Dah lama kak Nurul x contact dia sbb dia di Kuching dan FB pun dia x berapa aktif tup2 post gambar dia slps selamat cze dgn sblh nya ada dua bb yg comel.Jadi kak Nurul ucaplah tahniah dan nak tanya lebih2 plk segan sbb lama dah lost contact wlpn dulu slps sklh kak Nurul lama juga tinggal kat rumah diorg di Kuching.Emak bapaknya pun baik orgnya.Kak Nurul  tanya juga belah sapa yg ada keturunan kembar tp BF kak Nurul x jwb pun.Apa2 pun tu memang rezeki dia........

Nie gambar Izzyan masa umur blm setahun lg bersama ngan sepupunya yg beza sthn.Macam kembarkan je diorg nie masa kecik.Bulan 12 nanti Izzyan dah msk empat tahun dan thn depan kena pergi tadika,tp pelatnya dia masih byk yg kak Nurul  x faham,apatah  nanti cikgu yg mengajarnya.Sepupu dia nie dah betah
betul berckp dan mlm tido pun dah x pki pampers lg. Pembesaran badan dia pun jauh meninggalkan Izzyan.
Macam mana nie Iyan? sklh dia pun kak Nurul x decide lg nak htr mana wlpn tempohari dah survei berapa buah sklh tadika di area rumah kak Nurul nie.Kak Nurul berharap nanti apply tadika yg di dpn opis nie dpt senang sikit klu nak menjenguk dia nanti.Tapi sklh tu susah nak dpt..........semoga rezeki Izzyan ada ngan sklh tu.Doa yea kwn2.......


Tgk......kak Nurul pun ada bb kembar


Tgklah sepupunya Damia dah lebih besar dr dia.

Iyan & Mia.....

Selasa, 25 September 2012

Pagar hijau dah siap,tapi......

Assalamualaikum........

Syukur alhamdulillah pagar hijau utk keliling kwsn rumah kak Nurul
dah siap dibuat.Nak buat pagar hijau nie pun byk juga dugaannya.
Mula2 hubby suruh kwn dia yg kontraktor buat dgn kita beli sendiri
semua barang2 dan hanya bayar upah kpd pekerjanya sahaja.
Hubby kak Nurul dah beli barang2 semuanya dlm RM3k camtu.
Dlm bulan puasa diorg start buat kerja,berhenti kejap sbb 
batang besi macam  x cukup(suruh kazen hubby yg buat).
Tgk btg besi yg diorg pasang pun macam  x lurus je,jadi hubby
suruh cabut balik dan tambah lg ketinggian pd batang besi tu.
Slps stop keje kejap sementara tunggu btg besi yg baru kwn
 hubby nie tadi macam malas nak sambung blk buat.Dah hangus 3k camtu je
alahai.....Xpe le suruh org kpg sendiri  plk yg buat.
Syukur alhamdulillah org nie boleh siapkan kerjanya dgn baik minggu lps.
Dah siap pagar tu cerita lain plk timbul pagar kitaorg dah mkn
tanah jiran sblh dlm dua kaki camtu.
Jiran sblh nie upah juruukur sbb nak buat rumah PPRT kat situ
dan terjumpalah batu tanda kat dlm pagar......
Sblm buat pagar nie dah berapa kali hubby upah juruukur 
supaya ukuran betul di batu tanda yg asal.Tp hari tu juruukur yg
kita upah tu x jumpa batu tanda yg tepi nie,dan rasanya dia
main agak2 je.Sabtu lps hubby suruh juruukur tu dtg blk nak jumpa
dia x mengaku plk. x jumpa batu tanda tempohari.
Tp jiran tu ckp xpe le terlebih buat
pagar sbb sblh hujung sblh sana jiran tu ckp dia terlebih buat
parit kat tanah kitaorg.Hubby ngan kak Nurul memang rasa
x sedap hati klu dah kes camni.Dah suruh org yg buat pagar nie
roboh blk nanti buat baru lg ikut betul2 sempadan.Nak klr 
budget lg nie........dahlah problem pagar tembok yg sblh depan x
settle lg,entrynya di sini.




Tgk tu pagar rumah dah terlebih sudah.....

Isnin, 24 September 2012

Kenangan Raya kami 2012

Assalamualaikum........

Hari nie 8 Zulkaedah 1433H,bulan syawal pun dah berlalu lebih
seminggu.Disebabkan raya dah habis dan kak Nurul nak masuk juga 
cerita raya kita sefamily maka jadilah ianya kenangan raya.
Tak nak xde kenangan raya 2012 jadi kak Nurul uploadlah gambar
dr FB hubby kak Nurul,nak tunggu gambar lain yg ada pindah2
dr memory kad tu lambat cite tu yg tunggu2 spi
habis raya pun x terpindah2 lg.Itulah salah satu penyakit
kak Nurul susah sgt nak ambik gambar ke memory kad pindah 
ke pc ndak xnak kak Nurul nie plk jenisnya klu buat entry
nak ado yg bergambo,hehehe.....sabar ajelah blogger camni.
Raya ke lima kitaorg pegi beraya Kluang,pergi rumah adik
ipar yg kerja kat sana.Blk tu singgah kat Air Hitam shopping
Surah2 yg dlm frame buat rumah yg lama dah siap tp
blm masuk pindah lg.Insya Allah bulan 12 nanti buat
doa selamat utk sekali khatan Najmi ngan Izzat.
So sebagai kenangan byk gambar dr cerita ya.



Semua family ada.kecuali Najmi masa nie merajuk......



Family along

family angah

family acik

family uteh

slps sembahyang pergi menziarahi kubur arwah abah,nenek dan atok
Semoga roh arwah abah,nenek dan atok termasuk golongan org2 yg beriman.
family acik sblh isteri ada dtg beraya dr Ganu....

Iyan ngan kazen,mia....

Raya ke 5 pegi beraya sini my BIL warder sini.

shopping ayat Al-Quran dlm frame.



BLOGLIST KESUMA ANGSANA

Assalamualaikum.......

Baru berkesempatan join bloglist Kesuma Angsana.


Nak join sila klik banner di atas.
Tarikh tutup 26 Sept.2012
Kak Nurul nak join segmen bloglist KA nie kerana nak menyokong
setiap segmen yg KA anjurkan x kiralah berjaya terpilih ke 
tidak di samping nak mengeratkan persahabatan di alam maya.

Jumaat, 21 September 2012

Alahai kawanku yang sorang nie.....

Assalamualaikum......

Salam jumaat semua buat kwn2.Sekejap je rasanya masa berlalukan.
Esok anak pula ada sekolah sbb kelas ganti cuti raya hari tu.
Ok nak cite kwn kak Nurul yg sorang nie, minggu lps dia ada htr email ngan
kak Nurul nak dtg kat opis sini sbb ada perjumpaan persatuan,dia skrg nie 
dah keja kl.Jadi dia mintalah kak Nurul buat macaroni bakar sbb
dia sure akan dtg,jadi kak Nurul buatlah, bangun awal dlm kul 4 pagi gitu
sbb mengenangkan dia dah terliur tgk yg minggu sblm tu kak nurul
bawa waktu jamuan raya unit hari tu di  fb.
Last2 dia x jadi dtglah plk sbb kena tinggal,dan unit dia plk xde
wakil yg pegi.Dia x pegi jadi kak Nurul jamulah member opis situ
dan  siap ambik gambar ,member masuk fb lg dan tag kat dia.
Buat Miza(nama kwn tadi) kak Nurul pun x kisah klu Miza x dpt dtg.
Klu Miza ada baca post kak Nurul nie(miza pun ada blog juga),
cuma nak memperlihatkan (boleh gitu) nilai persahabatan kita
yang kak Nurul ingati dan hargai sbb dulu sewaktu Miza
masih di sini Miza adalah salah seorang kwn yg kak Nurul
paling rapat wlpn Miza seorang happy go lucky berbanding
ngan kak Nurul yg pendiam(org ckp). Siap Miza htr email dgn ucapan
maaf plk sbb x dpt dtg.Kak Nurul maafkan ok,lain kali 
klu Miza dtg sini jgn lupa bawa coklat kek dan satey ok.

bukan rezeki miza lg.....


miza email kata2 nie tanda minta maaf,hahaha.......ok

nie sapa plk miza,nape nangis.....

tahu nie simbol yg miza dulu pernah kasi kucing ngan kak Nurulkan.....


Selasa, 18 September 2012

Selamat berangkat ke Tanah Suci

Assalamualaikum......

Camne kwn2 cuti tiga hari lps,mesti ramai lg yg pergi memenuhi
undangan hari raya sempena minggu last Syawal atau pun
sibuk buat open house.Tahun nie Kak Nurul ingat nak buat open
house juga sbb last year x buat,sblm tu buat.Tp salah planninglah plk.
Ingatkan minggu nie nak buat tp fikir2 cuti 3 hari gerenti ramai
yg blk kpg so cancellah nak buat.

Ok slmt menunaikan ibadah haji kpd jemaah2 haji kita semua.
Kwn2 ada x saudara yg terdekat atau ahli keluarga atau diri
sendiri yg pergi menunaikan haji thn nie,?syukur alhamdulillah
dan sama2lah kita berdoa semoga kita juga suatu hari nanti
akan jadi tetamuNya.

~~Didoakan mereka selamat pergi dan pulang menunaikan ibadah haji dan mendapat haji yang mabrur.....InsyaAllah.~~
Penerbangan haji pertama Malaysia Airlines (MAS) MH8000 berlepas 1.05 tengah hari dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lu
mpur (KLIA) ke Madinah, Arab Saudi dengan 447 jemaah. Kesemua jemaah haji tersebut yang tiba dari Kompleks Tabung Haji Kelana Jaya, kira-kira jam 12 tengah hari diberi taklimat ringkas, sebelum berlepas dengan pesawat Boeing 747-400.


Photo: ~~Didoakan mereka selamat pergi dan pulang menunaikan ibadah haji dan mendapat haji yang mabrur.....InsyaAllah.~~
Penerbangan haji pertama Malaysia Airlines (MAS) MH8000 berlepas 1.05 tengah hari  dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) ke Madinah, Arab Saudi dengan 447 jemaah. Kesemua jemaah haji tersebut yang tiba dari Kompleks Tabung Haji Kelana Jaya, kira-kira jam 12 tengah hari diberi taklimat ringkas, sebelum berlepas dengan pesawat Boeing 747-400.

Jumaat, 14 September 2012

Kalendar 2013 & Mahalnya Taska skrg.....

Assalamualaikum......

Salam jumaat buat kwn2 semua.Rasanya minggu nie cepat
je berlalu,mungkin minggu nie kak Nurul x bz sgt kot,
kerja pun santai dgn majlis rahmah tamah aidilfitri berapa kali.
Blk dr kerja ptg rabu tu adalah kak Nurul survey2 sklh
taska kat area rumah kak Nurul nie utk Izzyan yg thn depan
dah lima thn.Nak kena cari awal nie sbb nak merancang 
perbelanjaan bila bukak sklh awal thn depan.
Kak  area rumah kak Nurul tu ada 3 taska iaitu CIC,Bondamama
dan LittleCaliphs,CIC tu sebulan RM580,Bondamama RM450
dan littleCaliphs tu RM380 spi petang.Kat opis kak Nurul
nie pun ada 2 taska tp selalu je penuh dan susah nak dpt tu
yg kak Nurul nak planning awal cari juga taska lain selain
dekat opis nie.Kwn2 yg ada anak nak msk Taska thn depan
dah decide ke nak htr mana?
Selain tu kak Nurul tgk juga kalendar thn depan nak rancang
cuti blk kpg halaman plk. Kalendar nie kak Nurul edit
sendiri dan jgn gelak ya kwn2 tgk kalendar kak Nurul tu,
baru nak belajar buat.

Oklah selamat berhari minggu yea kwn2.....cuti ada
3 hari nie,kak Nurul mcm biasa blk kpg.

klik utk pembesaran imej


KALENDAR CUTI UMUM   PERSEKUTUAN DAN NEGERI (MALAYSIA) 2013
Date Holiday Applicable to
1 Jan (Tue) New Year All except Johor, Kedah, Kelantan, Perlis & Terengganu
14 Jan (Mon) Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan only
Negeri Sembilan’s Birthday
20 Jan (Sun) Sultan of Kedah’s Birthday Kedah only
24 Jan (Thu) Prophet Muhammad’s Birthday National
(Maulidur Rasul)
27 Jan (Sun) Thaipusam Kuala Lumpur, Putrajaya, Johor, Negeri Sembilan, Perak, Penang & Selangor only
1 Feb (Fri) Federal Territory Day Federal Territory of Kuala Lumpur, Labuan & Putrajaya only
10 Feb (Sun) Chinese New Year National
11 Feb (Mon) Chinese New Year (2nd Day) National except Kelantan and Terengganu
4 Mar (Mon) Anniversary of Installation Terengganu only
of Sultan of Terengganu
29 Mar (Fri) Good Friday Sabah & Sarawak only
15 Apr (Mon) Declaration of Malacca as Malacca only
a Historical City
19 Apr (Fri) Sultan of Perak’s Birthday Perak only
1 May (Wed) Labour Day National
7 May (Tue) Hari Hol Pahang Pahang only
17 May (Fri) Raja Perlis’ Birthday Perlis only
24 May (Fri) Vesak Day National
30 May (Thu) Harvest Festival Sabah & Labuan only
31 May (Fri) Harvest Festival Sabah & Labuan only
1 Jun (Sat) Agong’s Birthday National
1 Jun (Sat) Hari Gawai Sarawak only
2 Jun (Sun) Hari Gawai Sarawak only
6 Jun (Thu) Israk & Mikraj Kedah, Negeri Sembilan & Perlis only
7 Jul (Sun) Georgetown World Heritage City Day Penang only
10 Jul (Wed) Awal Ramadan * Johor, Kedah & Malacca only
13 Jul (Sat) Penang Governor’s Birthday Penang only
20 Jul (Sat) Sultan of Terengganu’s Birthday Terengganu only
26 Jul (Fri) Nuzul Al-Quran Kelantan, Pahang, Perak, Perlis, Penang, Selangor & Terengganu only
8 Aug (Thu) Hari Raya Puasa * National
9 Aug (Fri) Hari Raya Puasa * National
31 Aug (Sat) National Day National
8 Sep (Sun) Sarawak Governor’s Birthday Sarawak only
16 Sep (Mon) Malaysia Day National
5 Oct (Sat) Sabah Governor’s Birthday Sabah only
12 Oct (Sat) Malacca Governor’s Birthday Malacca only
15 Oct (Tue) Hari Raya Haji * National
16 Oct (Wed) Hari Raya Haji (2nd Day) * Kedah, Kelantan, Perlis & Terengganu Only
24 Oct (Thu) Sultan of Pahang’s Birthday Pahang only
3 Nov (Sun) Deepavali National except Sarawak & Labuan
5 Nov (Tue) Awal Muharram (Maal Hijrah) National
11 Nov (Mon) Sultan of Kelantan’s Birthday Kelantan only
12 Nov (Tue) Sultan of Kelantan’s Birthday Kelantan only
22 Nov (Fri) Sultan of Johor’s Birthday Johor only
10 Dec (Tue) Hari Hol Almarhum Sultan Johor Johor only
11 Dec (Wed) Sultan of Selangor’s Birthday Selangor only
25 Dec (Wed) Christmas National
32 May (Fri) Harvest Festival Sabah & Labuan only


Khamis, 13 September 2012

Jamuan hari raya di bhgn unit.

Assalamualaikum.......
Smlm ada jamuan raya di bhn unit Kak Nurul.Kita
buat port luck je cuma menu2 utama kita order spt 
lemang,sate dan rendang,dan yg lain masing2 bawa.
Xnaklah berlebihan sgt spt thn2 sblmnya.Hari nie plk
ada jamuan raya peringkat jab. dan hari rabu dpn ada
jamuan raya peringkat bhgn plk. 

Jom layan antara gambar raya kita.X ambik gambar sgt.




Dah tghari hidangan ada tinggal sikit je lg.
Masuk sekali raya merdeka kat tadika Izzat.

Izzat ngan teachernya,pic dr hp ibu long dia,masa nie nenek nya x dtg slkh kot ada hal lain.
sian Izzat,mama kerja sini.




Rabu, 12 September 2012

Wordless Wednesday

Assalamualaikum........

Bangun kul 3 lebih pagi tadi sbb masak macaroni bakar.
Satu utk opis hubby dan satu kak Nurul bawa utk jamuan raya di unit kak Nurul.




Isnin, 10 September 2012

15 Syawal itu akan ku ingat bila2.......

Assalamualaikum......

Wah lamanya kak Nurul x update  blog.Nak kata mode raya
xlah juga sbb x sibukk pun nak begi beraya. Lately lps raya
nie ada sibuk sikit kerja,jadi malaslah nak update blog pasal 
raya kitaorg dulu,Insya Allah akan dipost juga beraya thn nie utk
diabadikan sebagai kenangan.

 15 Syawal lepas dah genap 16 thn arwah emak
 kak Nurul ke rahmahtullah.Ingat lg masa tu yg abg kerja kat Singapore 
pun dah blk kerja sana blk, tp just sampai Kuching je masa tu sbb
 tiket kapal terbang xde ke, ke atau tertinggal fligt,...lupa,blk semula 
ke kpg,memang Allah nak kasi bertemu dgn arwah mak buat kali 
terakhirnya. Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas arwah emak dan
masuk ke golongan org2 yg beriman.Betapa kuat dah tabahnya arwah
emak membesarkan kami adik beradik setelah pemergian arwah ayah
masa umur kak Nurul 2 thn.Dulu apalah kerja yg boleh dibuat klu kat
kpg kak Nurul kecuali bersawah padi saja.Nasib baik ada bantuan
dr Jab.Kebajikan Masyarakat sebulan klu x silap mula2 RM70 sehinggalah
last emak terima RM120.Tu pun bukan setiap bulan dpt,tp kumpul
2-3 bulan baru dpt.Sampailah kakak kak Nurul yg no.3 tu dah dpt kerja
gomen terus stop dia punya bantuan.X berapa lama kakak dah bekerja
tu arwah mak meninggalkan kami adik beradik setelah semua
dia rasa dah kasi pelajaran dan didikan serta boleh membawa haluan hidup 
masing2  pergi dgn mengejut tanpa sakit,cuma demam je 2-3 hari.
Tanpa sempat kami adik beradik nak balas jasa arwah emak,
tapi kami tahu Allah lebih sayangkan dia.Kak Nurul pun rasanya
x puas lg bermanja dgn arwah,sbb dr tingkatan satu hingga 6 sklh
duduk asrama jadi macam rindu sgt2............

Terima kasih pd kwn2 yg mendoakan arwah mak kak Nurul spt yg
dipostkan dlm FB kak Nurul. Satu lg buat hubby,Syukur alhamdulillah
kita dijodohkan,semoga kekal abadi selamanya dan terharunya
bila baca komen darimu..........



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...