Isnin, 27 Ogos 2012

SEGMEN: MOOD RAYA BELUM HABIS LAGI!

Nak join sila klik di atas.
Tarikh tutup:12 thg mlm nie.

Mood raya belum habis lagi sbb ramai lagi rumah
saudara mara yg blm sempat dikunjungi.

Jom join ramai2......

Khamis, 16 Ogos 2012

Salam Aidilfitri.....

Assalamualaikum........

Macam x terasanya Ramadan dah nak ke penghujungnya.
Ya Allah ruginya insan yg x merebut peluang utk 
beramal ibadah di bulan mulia nie.
Hari nie Kak Nurul kerja stgh hari je dan esok dah
start cuti,hubby hari nie dah mula cuti.
Insya Allah lewat mlm sikit kitaorg gerak blk kpg.
Thn nie nampaknya raya lg kat kpg  hubby.
Dah 4 thn kak Nurul x raya di kpg halaman,tp tiap2
thn kitaorg blk sana jumpa adik beradik dan  sanak saudara.
Kak Nurul mengambil kesempatan nie nak mengucapkan
Selamat Hari Raya Aidilfitri,Maaf Zahir & Batin
pd semua kwn2 blogger,mana tahu ada entry dan komen2
yg menyinggung hati kwn2 semua.

Kad dihulur sebagai tanda ingatan tulus ikhlas.

Rabu, 15 Ogos 2012

Wordless Wednesday

Assalamualaikum........

Alahai,dekat nak raya nie glasses pun nak kena minta
tukar yg baru jugaa.2 hari dah x pki,nak repair sendiri
x boleh,nak pegi kedai jugak.







Selasa, 14 Ogos 2012

Tolong kira,berapa?

Assalamualaikum......

Entry suka2 je ptg nie,sapa yg mengantuk tu, maklumlah letih
puasakan,boleh kira nie ada berapa.
Masing2 punya pendapat. 
Jawapan semua betul.







Sumber:  LayarMinda

Isnin, 13 Ogos 2012

Jom menganyam ketupat

Assalamualaikum......

Syukur alhamdulillah hari nie dah ke 24 hari kita berpuasa. Syukur alhamdulillah utk bulan lps kerja pun dah settle dan nie tgh tunggu nak cuti je start hari jumaat nie,ptg khamis Kak Nurul nak ambik time off je.Macamne dgn kwn2 skrg,tgh buat kuih lg ke? Kak Nurul biskut2 tu ada yg dah beli juga,rasa nak buat sendiri sejenis 2 jenis biskut tp rasanya x sempat kot.Minggu lps blk kpg dan baru shopping baju raya anak2,ambik ko dr shopping complex(tlg tutupkan)terus sambung plk pegi Taman Chempaka kat Melaka Central utk cari baju melayu Najmi ngan Izzat,syukur alhamdulillah dpt juga satu kaler ngan hubby cuma jenis kainnya x sama sbb yg kak Nurul beli ngan anak2 ada corak jalur2 halus. Nak cari lg tp rasanya dah x larat lg nak jln,sambil dukung  Izzyan yg tido dr shopping complex tadi.Kaki x pyh ckp lglah memang dah keras dah rasanya sbb lama sgt berjln. Sampai rumah kul 3 lebih teruslah sahur sekali. Org dlm sepuluh terakhir ramadhan nie memperbykkan amal ibadah,tp kitaorg lain plk.Insya Allah thn dpn klu umur pjg lg nak buat persiapan awal2 lg x nak camni last2 minit.

Ok,sempena raya nie tentu ada buat ketupatkan. Jadi nie ada cara2 buat sarung ketupat.Kak Nurul klu tgk cara2 nie memang xleh masuk.Dulu kak Nurul pandai menganyam ketupat,tp disbbkan sthn sekali buat tu jadi dah lupa,nak refresh blk tu lbtlah.Selalunya MIL je yg menganyam ketupat nie,Kak Nurul sempatlah buat sebiji dua,pas tu yg lain MIL yg menganyam semua tu,nak tunggu Kak Nurul menganyam alamat x mkn ketupatlah di pagi raya. Kwn2 tentu ramaikan yg pandai menganyam ketupatkan,bukan mengumpat ya.



Khamis, 9 Ogos 2012

TIDAK SALAH BERBELANJA UNTUK BAJU RAYA

Assalamualaikum.....

Selamat menjalani ibadah puasa ya kwn2.Hari nie dah 20 hari kita berpuasa.
Sempena raya x lama lg tu mesti kebanyakkannya dah siap beli dan tempah 
baju rayakan.Jom kita baca delima adik nie yg dah terbeli baju raya tanpa
pengetahuan ibu bapanya menggunakan duit simpanannya.Dulu waktu
 kak Nurul umur camtu semuanya arwah emak yg buat baju raya paling 
tidak dptlah sehelai setiap thn dan x lebih  dr tu,xdenya nak milih memilih,
huhuhu........berbanding zaman skrg,x pyh pegi jauh2 anak sulung kak Nurul 
tu memang dia x pki baju yg kak Nurul pilih,jadi bila shopping kak Nurul 
kasi chance dia pilih sendiri dan ckpnya dgn budget2 berapa serta pilih baju yg
sesuai utknya.


TIDAK SALAH BERBELANJA UNTUK BAJU RAYA

SOALAN:
Saya berusia 16 tahun dan mempunyai buku akaun simpanan bank. Sebelum ini saya mengeluarkan wang untuk membeli baju raya tanpa pengetahuan ibu bapa. Saya tahu, ibu bapa pasti tidak membenarkannya kerana bagi mereka wang itu adalah untuk masa depan saya. Saya mengeluarkannya kerana kasihankan ibu bapa yang terpaksa bertungkus lumus mencari wang. Apakah hukumnya saya mengeluarkan duit itu, adakah saya berdosa?

JAWAPAN:
Dalam ajaran Islam, mereka yang diberi kuasa memiliki harta termasuk wang ringgit dan bebas menbelanjakannya ialah mereka yang sudah akil baligh tetapi bagi yabg belum akil baligh adalah dipertanggungjawabkan kepada ibu bapa mereka atau orang yang dikatakan walil amri untuk menjaganya. Merujuk kepada persoalan ditimbulkan, ia menunjukkan bahawa anda berumur 16 tahun dan sudah tentulah pada umur itu, anda sudah pun akil baligh dan berhak memiliki harta, wang ringgit dan juga membelanjakannya. Bagaimanapun, dalam soal memiliki harta dan membelanjakannya itu adalah satu soal yang sangat sensitif dalam Islam. Sebagaimana sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: “Tidak berganjak kaki anak Adam di akhirat nanti sehingga dia ditanya mengenai empat perkara. Antara empat perkara itu ialah mengenai hartanya, dari mana ia diperolehi dan kemana pula ia dibelanjakan”. Dalam hubungan ini, harta menjadi satu persoalan besar yang perlu diberikan perhatian sepanjang masa. Justeru, setiap umat Islam yang ingin memiliki harta dan membelanjakannya mestilah mendapatkan harta itu daripada sumber yang dihalalkan Allah dan membelanjakannya pula pada jalan yang diredhai Allah tanpa kedekut dan boros. Firman Allah bermaksud, “dan berikanlah kepada keluarga yang dekat akan haknya kepada orang miskin dan orang yang sedang dalam perjalanan dan janganlah kamu membazir. Sesungguhnya orang yang membazir itu adalah saudara syaitan dan syaitan itu sangat ingkar kepada Tuhannya. (al-Israk: 26-27) Dalam surah al-Furqan ayat 67, Allah menyatakan di antara sifat hamba-Nya yang sangat dikasihinya ialah sifat orang yang apabila membelanjakan harta mereka, tidak berlebihan dan tidak pula kikir atau kedekut dan adalah perbelanjaan itu di tengah-tengah antara yang demikian itu.” Ini bererti, sifat yang terbaik dalam membelanjakan harta benda kita ialah sifat berjimat cermat, tidak boros dan tidak pula kedekut terutama dalam membelanjakannya di jalan Allah. Berasaskan faktor ini dan persoalan yang ditimbulkan itu, apa yang anda lakukan itu tidaklah menjadi satu kesalahan. Anda mengeluarkan wang yang diperuntukkan oleh ibu bapa dalam buku wang simpanan. Anda sudah pun berumur 16 tahun, sudah akil baligh. Tetapi disebabkan wang itu diberikan oleh bapa anda dan matlamatnya untuk simpanan masa depan anda maka sebelum anda mengeluarkan wang itu untuk sebarang kegunaan, sangatlah elok jika anda meminta keizinan mereka terlebih dahulu. Dalam konteks soalan dikemukakan ini, bagi saya tidaklah menjadi satu kesalahan kerana anda seorang yang sangat cermat dan wang yang anda keluarkan itupun digunakan semata-mata untuk membeli sehelai baju raya sahaja bukan untuk membazir atau bersuka ria tanpa sebarang faedah. Bagaimanapun seperti disebutkan awal tadi adalah elok sekiranya pada lain kali anda memberitahu, berbincang dan meminta keizinan ibu bapa anda terlebih dahulu mengenai hasrat anda hendak mengeluarkan wang tersebut. Dengan itu, ibu bapa anda akan merasa lebih senang dan gembira di atas sikap anda yang penuh bertanggungjawab terhadap kedua-dua mereka itu. Di samping itu, anda sendiri tidak akan berasa was-was terhadap langkah anda mengeluarkan wang berkenaan bagi kegunaan berfaedah untuk diri anda.

Sumber:http://www.muftiwp.gov.my


Isnin, 6 Ogos 2012

Tepung Pelita dan kerja3x

Assalamualaikum......

Lebih kurang seminggu Kak Nurul x update blog.
Sibuknya sampai hari sabtu dan ahad pun pergi
opis buat kerja. Hujung minggu tadi hubby blk
kpg ngan Najmi,si kakak dan Izzyan plk tinggal
ngan kak Nurul di sini. Memang sabtu dan ahad
nie sungguh padat ngan kerja sampaikan  planning
hujung minggu nie nak shopping baju raya anak2
terpaksa ditundakan ke minggu depan.Maaflah
kawan2 lama x bertandang ke rumah uols.

Petang sabtu tu blk dr opis singgah dulu bazaar
ramadan di sini.Adalah beli kuih tepung pelita
yg 5 biji RM2.Sampai rumah tepung pelitanya
dah tertumpah(gambar di bwh).Tapi kenapa
tepung pelita nie cair je macam x masak pun.
Kak Nurul memang x tahu cara masak kuih
tepung pelita nie,tapi selalu juga beli bukan yg
mcm ini tp keras sikit dan bwhnya ada cebisan
buah sengkuang,sedap je mkn.X masak ke kuih
tepung pelita nie?Rasanya ada sekali juga hubby 
beli kuih tepung pelita yg camni tp kat bazaar lain.
Memang xleh masuk tekak kak Nurul,last2
Izzyan rasa sikit selebihnya buat main dia plk.
Ptg nie rasanya kena balik lmbt lagilah,nasib
baik hubby memahami dia yg semua uruskan 
anak2 dan juadah berbuka plk diorg beli je
kat bazaar berdekatan dgn rumah.


Rabu, 1 Ogos 2012

Wordless Wednesday


Assalamualaikum.....



~ Sempena raya x lama lg. ~
 ~ Antara koleksi resepi kek lapis S'wak ~
~ Setakat nie hanya satu resepi yg telah dicuba ,p ~





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...