Jumaat, 16 Julai 2010

Kerutub Ayam


Salam Semue....

Ptg. smlm spi rmh lbt lg.... coz pas keje dan ambik ank kat sklh
terus singgah mkn kat kedai mamk mkn roti canai.......
rehat jap sambil tgk cite sinetron Indonesia kegemranku masa kini 'Benci Bilang Cinta'....
di Astro Ria...aku pun dah x tahu episod brapa skrang....
aku suke tgk cite 2 coz dah tgk permulaan cite hr 2 menarik perhatianku....
2 le skrg nak aje ikut kisah selanjutnya.....
Tp syg cite ni main masa waktu puncak kite tgh sibuk nak masak le nak mandikan ank le dll lg le....
kul 6.30 ptg hinga 7.30 mlm.....cite 2 main waktu ptg aku x leh le tgk sgt...
tp ada ulangannya pula dlm kul 11 ke 11.30 mlm lak....masa 2 aku tunggu.....
tp selalunye trlps coz....dah membuta....dulu waktu piala dunia yg kacau.


Hbs cite 2 aku nak msk le kerutub ayam....ayam dah aku klr dr pti ais dan rendamkan...
Aku nak msk ni pun coz hr isnin 2 ade beli paste kerutub akak jual kat opis....
jadi aku nak try le ni....akak 2 ckp cume kite msuk santan je....
ini ade aku uploadkan ayam kerutubyg berjaya aku msk....
x berkuah sgt...masa aku tutup api 2 ade kuah lg....tp lame2 dah jadi kering....
x nak menghampakan semue ni aku ade sediakan "RESEPI KERUTUB AYAM"
aku cedok dr blog Koleksi Resepi Dari Internet....tq dr blog tsbt....



Kerutub Ayam


RESEPI KERUTUB AYAM

Bahan-bahan
1 Ekor ayam - buang kulit & potong kecil
2 sudu makan rempah kari - bancuh dgn sedikit air
2 sudu makan rempah kurma - bancuh dgn sedikit air
2 cawan santan
1 sudu makan gula merah
1 sudu kerisik
3 sudu makan minyak utk menumis

Bahan Kisar
100 gm bawang merah goreng
2 biji buah keras
2 cm halia 2 cm lengkuas
3 btg serai
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
sedikit garam & gula

Cara-caranya

Tumis bahan yg telah dikisar hingga garing.Masukkan rempah dan kacau sehingga mesra.
Masukkan ayam,kerisik,garam dan gula serta santan. Biarkan sehingga mereneh,
masak sehingga ayam jadi lembut dan kuah menjadi pekat.
Pastikan kacau sekali-sekala.
Tutup api dan sedia utk dihidangkan panas dgn nasi dan roti.

---- Selamat Mencuba ----

Rabu, 14 Julai 2010

Rumah Idaman

Salam sejahtera......

Hujung minggu yg lps aku dan family blk kg.....coz hari sabtu ade appoinment gan
kontraktor buat rumah. Sblm tauke 2 dtg aku jln2 le meninjau sekitar tanah...
sambil memetik pucuk ubi nak masak lemak ke... nak ulam ke nanti.....(tp spi hari ni x masak lg pucuk ubi 2)......bukannye ape hari isnin 2 kite blk keje terus mkn luar...smlm lak aku msk serawa durian gan goreng sukun(sukun 2 boss kite yg kasi dan bagi le sesama member kat opis) utk minum ptg....jd kenyang lg le mlm 2....x msk le jwbnye....
Masa jln2 tgk tanah 2.....tibe2 aduh....sakitnye...kakiku....terpelecok coz pjk tanah x rata je...dah le masa jatuh 2 kebetulan tauke dtg....apa lg malunye x terhingga......rasanye aku jatuh macam mimpi je......nasib baik le masa 2 aku bawa payung,blh le buat cover.....sakitnye x blh nak bgun...hubby dan tauke 2 tanye ok x? aku ckp ok je mls nak ganggu diorg..
Lepas urut2 blh le bgn....ptg 2...kakiku dah mula bgkk.....mlm hubby tlg urutkan....nak cari juge tkng urut......mak mentua ckp dulu ade namanye Nek Karim tp org 2 dah tua sgt dah x lrt....
Masa hubby urutkan 2 kali bunyi berderap kaki ni.......patut le sakit sgt...




Rumah Idaman.....rumah org kaya mana...ntah
aku ambil masa pg cari buah durian....


kite bincang2 aje sambil tgk tapak rmh.....tgk le hubbyku yg
paling sibuk....tanye ..itu ini....macamane...bila...dan yg ptg brapa hg......kite punye tanah
lama ade.....siap dah timbus tanah lg....tp kosnya 2 le problem....rumah tak berdiri lg....
Habis tgk tapak rumah kite,pg pulak tgk tapak rmh adik ipar kat Kg Bukit Larang....
Tengok rupe btk tanah dan macam mana rumah yg sesuai nak buat....
Ni le pic.sempat aku cap. masa 2.....



Masa ni dah jatuh....dah x leh nak bgn...tungu urut sikit2




Si Ijat ambik le kesempatan dok sekali mlpskan penat pas jln
sana sini....ape tah lg masa 2 panas terik dlm kul 2 camtu...





Ni le dia tapak rumah kami nanti....rumput bukan main
lg pjg..ia le bln 3 lps je last ptg...



baru nak start spi dan bincang....



Hubbyku org yg paling byk tanye soalan.....
yg dua lg 2..bodyguard....sorry...adik ipar



Ijan adik ipar permpuanku baru spi dan tgh tgk
plan rmh..



Si Rayyan ank adik ipar permpuanku....



Ni pulak kat tanah adik ipar....dak Ijan...tanahnye
memanjang.....



Bincang2 lg......

Majlis Pelancaran Banci Penduduk Dan Perumahan Malaysia 2010


Salam Semue....

Hari ni baru aku nak update blogku yg dah hampir seminggu x berupdate....bukannye ape xde cite terbaru antra kau dan aku....gurau je...rasanye ni dah msk minggu ke 2 banci pendkk dan prmahn dah dijlnkan.....rumah aku pd hr pertama banci dah dtg pembanci nak membanci......
soalan ditanya simple je.....tp waktu aku buat trial e-cencus dulu byk gak soalan nak jwb...migrasi diorg x tanye pun ataupun diorg tlg jwb utk kite dlm questionnaire 2 .....apepun brblk pd tajuk di atas........pd 6 hb Julai 2 kite pun pg gak ke majlis pelancaran 2 di PWTC.
Aku pg gan member2....utk mmriahkan dan meramaikan majlis tsbt....kite ni pg atas jemputan tau...coz kite2 ni le yg juge memenuhi kerusi d Dewan Tun Hussein Onn 2.....sampai ade member kite 2 kena marah....jgn buat bising....ni le pic.yg sempat aku cap..layan...



Ni le stage bg majlis 2...



Ucapan aluan oleh YBhg.Dato'Hjh.Wan Ramlah binti Wan Abd Raof
Pesuruhjaya Banci Penduduk dan Perumahan Malaysia 2010


Ucapan Perasmian dan Pelancaran oleh YB Tan Sri Nor Mohamed bin Yakcop
Menteri di Jabatan Perdana Menteri



sebelum majlis bermula....

sblm majlis 2 start kite minum dulu dgn cafe situ....coz td kat opis x spt nak melantak....



Berposing dulu sblm majlis 2 start








Majlis 2 dah abis kite abik kesempatan posing atas stage 2







Dah hbs majlis 2 kite pg jamuan makan....

Jue & Farah dah kekenyangan.....

aku pun same.....

Isnin, 5 Julai 2010

Hepi Besday Izzat ke 4 thn....


Salam semue....


Pada 30 Jun lps harijadi Izzat ke 4 thn....Slmat Harijadi Izzat...muah..semoga ceria selalu,jgn nakal2,thn dpn mesti gi sklh....em..dah 4 thn rupenye ankku yg ke 3 ni...masih ku ingat lg dia kulahirkan kul 3 lbh ptg jumaat...wlpun mama xde disisi Izzat skrg ni tp perasaan ibuku ini sprti nak mendakap Izzat,memeluk,mengucupi sambil wish you birthday.....


Kali ni aku nekad nak buat sendiri kek besday Izzat....nak buat Kek bluberry cheese...dah buat sekali dulu... sedap.Resepinye aku surf dlm itnet le.. Ptg selasa 2 blk keje ajak hubby pg beli bhn2 kat Bandar Baru Bangi....ptg rabu 2 baru aku start buat kek dulu....keknye jadi...tp decorationnye aku buat kat kpg je,klu buat awal takut rosak pulak....


da..da...da...ini le kek yg berjaya aku buat....



masa deco kek ni brp kali tepi kek yg cacat sikit 2 runtuh.....runtuh coz aku ltk byk sgt bluberry filling atas kek 2...

xpe le Jat janji ade macam kek....


Ni baru fist time aku pki fresh cream utk topping...sblm 2 pki butter cream je....aku beli 1kg fresh cream...org ckp 1kg blh pki 2-3 biji kek....aku 1biji je.....dlm resepi ckp tuang 20% je dlm mgkk adunan sbb ianye akn kembang x aku pukul 1kg ni x brpa nak kembang....maybe fresh cream 2 lama kat luar masa bawa blk dr putrajaya ke kpg....ni le pic.aku spt capture msa besday Izzat..layan...





Tgk le Izzat dah sedia nak ptg kek.....wlp kek ni 'cacat' sikit tp rasenye semue org puji sdp....

Hepi besday izat.....dr mama,ayah,abg,kakak dan adik...


si adik pun same sibuk nak ptg kek yg mama buat.....adik punye besday lame lg..bln 12...nanti mama buat kek yg cantik dan sdp lg.......

Khamis, 1 Julai 2010

Hari Sukan Tahunan Sekolah

Ni...dia....Selamat Dtg Ke Acara Sukan Tahunan Sekolah Presint 8(2),Putrajaya.....



Hjg mingu lps kite x blk kg coz ank ade acara sukan tahunan sk nye ari sabtu 2....Kul 745 pg dak kuar dr rmh coz dlm kul 8 pg mesti dah sde kat sk.....si kecik aku tinggalkan dgn hubby jage...dia x ikut coz letih lg baru blk dr PD awal pd tadi.....pas 2 campur dgn berjage tgk piala dunia pulak....

Si Najmi ambik acara sukaneka je...si kakak dia ambik acara padang tp x dpt nombor pun....xpe le kakak tahun dpn mesti menang punye acara lontar peluru....ke agkt berat ke....sesuai dgn orgnye....kakak jgn mare.....mama gurau je....Tgk acara sukan thnn ni....teringatkan masa kite zaman sk dulu....mesti ambik byk acara ...belapan 2 mesti ade...lompat tinggi....johan 2.... itu semue tinggal kenangan....Layan le picture yg dpt aku capture ari 2.....


Sblm nak mula sukaneka 2.....ni mama nak kasi petua sikit....nak menang x?...

Najmi dah sedia nak mula acara ni.....


Ini le antara peserta2 sukaneka yg akan ambil bhgn.....hebat2 belaka......

Sikakak jgn hampe thn ni x dpt menang ape2 acara.....
cube lg thn dpn.....



















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...